22 maart 2014

De voorjaarsschoonmaak: Wat heb je nodig en tips

Hallo lieve lezers,

Het is alweer twee dagen lente en dat betekent dat het tijd is voor de lente schoonmaak.
Hoe ga je te werk en wat heb je nodig?


1. Zet een leuke cd of playlist op. Het is veel leuker om op te ruimen en schoon te maken met muziek erbij.

2. a. Pak een grote vuilniszak voor alle spullen die écht weg kunnen. Papiertjes, oude bonnetjes, verpakkingen etc.
b. Pak ook twee wasmanden. Eén voor de vieze was en één voor spullen die niet in die ruimte horen/naar een andere ruimte moeten.
c. Heb je veel kleine spulletjes verspreid liggen? Neem hiervoor een plastic zakje en doe alles wat geen plek heeft in het zakje. Dit kun je later gaan organiseren.
d. Als je servies of glazen verspreid hebt liggen is een dienblad ook erg handig.

3. Zoek alle spullen uit die je wilt weggooien/houden. Spullen die nog prima bruikbaar zijn en/of er goed uitzien kunnen naar de kringloop gebracht worden. Oude kleding wat nog prima draagbaar is kan in een kledingcontainer of mee met de zak van max. Zo maak je een ander blij met jouw oude spullen. Zuig ook eventueel de kastjes en lades uit met een stofzuiger. (Dit kost het langst de tijd. Neem voor de kledingkast maximaal een uur)

4. Bind een microvezeldoekje om het einde van een bezemsteel met een elastiekje. Ga hiermee langs de randen van het plafond en de hoekjes. Neem ook de plinten onderaan de muur mee. (5 minuten per ruimte)

5. Begin in elke ruime aan de linkerkant van de deur met afstoffen en ga met de klok mee tot je weer bij de deur eindigt. Gebruik voor het afstoffen van spullen en kastjes de handige stofferhandschoen (scroll verder voor de lijst met benodigdheden). (30 minuten per ruimte) Gebruik eventueel ook een stofzuiger voor hoekjes of dikke lagen stof (als het zo ver is gekomen). Vergeet niet de randen van spiegels, schilderijen, lampenkappen, stopcontacten en lichtknopjes mee te nemen.

6. Maak een sopje of vul een plantenspuit met allesreiniger (zie hieronder) Ga nu weer vanaf de deur linksom met de klok mee en neem alle oppervlaktes af. Maak ook alle decoraties schoon die nat mogen worden. (30 minuten per ruimte)

7. Tijd voor de stofzuiger. Zuig overal achter en onder. Deze grote schoonmaak gebeurt waarschijnlijk 1 à 2 keer per jaar. Achter meubels stapelt een hoop stof op. (15 minuten per ruimte)

8. Dan is het tijd om te dweilen. Haal het doekje van de steel af en maak deze weer vast aan de voet. Een dweil met een vouw-klik systeem is erg handig (vlakmop). Laminaat of een andere gladde vloer (hout heeft speciale reiniger nodig) kan gereinigd worden met een sopje van warm water en afwasmiddel. Doe de dweil in het sopje en wring deze goed uit. Dweil in een S patroon naar je toe om overig vuil mee te nemen in plaats van te verspreiden. (10 minuten per ruimte)

9. Maak een desinfecteerspray. Reinig hiermee alle contactpunten: deurklinken, handvaten, stopcontacten, lichtknopjes etc. (15 minuten totaal)

10. Maak eventueel spiegels en ramen schoon met een glasreiniger en een microvezeldoekje. (20 minuten totaal)

Tip: Zet voor elke taak een kookwekker om treuzelen tegen te gaan. Het helpt mij enorm omdat ik snel afgeleid raak. Als ik weet en zie dat ik (nog) een bepaalde tijd heb om iets te doen lukt het mij beter om deze taak af te krijgen. Het is een soort wedstrijdje tegen de klok.

Tip: Verkalkte kranen of douchekop? Drenk een viscosedoekje in azijn en wikkel deze om de aangetaste plekken. Doe dit het liefst 's avonds zodat de azijn  's nachts zijn werk kan doen. Scheelt je boenen én geld.


Allesreiniger: Doe een paar drupjes afwasmiddel in een plantenspuit en vul deze aan met lauwwarm water.
Desinfecteerspray: Vul een plantenspuit voor de helft met alcohol en vul dit aan met koud water.
Glasreiniger: Vul een plantenspuit voor de helft met simpele witte azijn en vul dit aan met koud water
Badkamer/keuken reiniger: Doe een eetlepel afwasmiddel in een plantenspuit en vul de fles voor de helft met azijn. Vul de fles aan met koud water.
-Maak elke reiniger in een andere kleur plantenspuit en plak er een label op om verwarring te voorkomen.

Wat heb je allemaal nodig?

- Microvezeldoekjes. Bij de Action kun je setjes van drie kopen. Neem twee setjes mee.
- Soms is deze microvezel chenille handschoen te koop bij de Action, maar is ook verkrijgbaar bij autowinkels (hij is namelijk ook fijn om te auto mee te wassen). Deze is om alles af te stoffen.
- Simpele afwasmiddel. Kies een lekker geurtje. Ik houd van lemon.
- Alcohol ketonatus minimaal 70%. Zo'n grote fles is erg handig om op voorraad te hebben.
- Bij de Action en allerlei andere soortgelijke winkels kun je deze flexibele manden vinden. Handig om alles in op te bergen en/of mee te nemen naar verschillende ruimtes in huis.
- Viscosedoekjes gebruik ik om kranen met azijn in te laten weken, maar ook voor het toilet. Het liefst gooi ik de doekjes erna weg of ik was ze apart op de heetste stand.
- Azijn. Lidl, Aldi of AH euroshopper, het maakt niet uit. Heerlijk goedkoop en een fijn schoonmaakmiddel.
- Plantenspuiten zijn overal voor maximaal twee euro per stuk te koop. Sla er minimaal vier in voor je zelfgemaakte schoonmaakmiddelen.
- Een bezemsteel. Om te dweilen gebruik ik een vlakmop (net geleerd via google hoe het heet). De steel kun je er vaak uit draaien. Deze gebruik je in combinatie met een microvezeldoekje en een elastiekje om langs het plafond te stoffen.

Ik hoop dat jullie wat aan deze tips hebben gehad en dat jullie prachtige schone kamers zullen hebben. Happy cleaning!

Liefs,
Esmée

Geen opmerkingen:

Een reactie posten